Giriş
PISA 2025 fen değerlendirme çerçevesi, fen eğitimi ile geliştirilen yeterlikleri tanımlar. Bu yeterlikler, öğrencilerin bilimle ilgili konularla meşgul olması, bilimsel olgular üzerine düşünme becerisi ve bunları bilinçli karar vermek amacıyla kullanması açısından önemli bir eğitim çıktısı olarak algılanmaktadır. Fen yeterlikleri, gençlerin bilimsel ve teknolojik bilginin kullanılmasını gerektiren durumlarda neleri bilmeleri, nelere değer vermeleri gerektiği ve neleri yapabileceklerinin önemli olduğunu tanımlar.
Fen değerlendirme çerçevesi, üç fen yeterliğini ve çevre bilimi kapsamında tanımlanan üç alt yeterliği tanımlamaktadır. Ayrıca öğrencilerin bu yeterlikler için ihtiyaç duydukları üç bilgi türünü, öğrencilerin bilimsel zorluklarla karşılaşacakları üç içerik alanını ve bilim kimliğinin önemli görülen yönlerini tanımlamaktadır.
PISA 2025 değerlendirmesi ülkelerin, öğrencilerini bilimi ve bilimin nasıl güvenilir bilgi ürettiğini anlamaya ne kadar iyi hazırladıklarını ölçmektedir. Bu, sağlık ve çevre gibi bilimle ilgili olgular hakkında bilinçli kişisel kararlar vermesi gereken vatandaşların aileleri, yerel topluluklar ve daha geniş toplumlar içinde eyleme geçmeleri için çok önemlidir. Bu durum, insan etkisinin yerküre sistemlerini önemli ölçüde değiştirdiği bir çağ olan Antroposen'e girerken insanlığın belirsiz bir gelecekle karşı karşıya kaldığı 21. yüzyılda özellikle önemlidir. O hâlde bilim bilgisi, bu etkileri ele almaya çalışırken bireysel, bölgesel ve küresel düzeylerde önem taşımaktadır.